Üres templompadok

Egyházi fogyókúra

Jorsits Attila,

Az egyház lélekszám-csökkenésének okai egy női magazin fogyókúrás cikkének szempontjai szerint.

A minap felfedeztem, hogy a tuti fogyásnak egy női magazinban olvasott szempontjai kísértetiesen hasonlítanak a lelki értelemben vett fogyás összetevőihez:

  1. Kevesebb energiát vigyél be, mint amennyire szükséged van. Az egyház és a hívek legfőbb táplálékai: Isten igéje, a szentségek és az imádság. Ezekből nyeri az egyház az erejét. A hatékony fogyáshoz ezeket kell kerülni vagy hígítani.
  2. A bevitt energiát fokozatosan kell csökkenteni, hogy elkerüljük a jojó-effektust. Csakis apró lépésekben lehet rászokni a gyengébb táplálékra. A hirtelen megvonás gyötrő éhségérzetet okoz, ami a diéta feladásával veszélyeztet. Erre nagyon oda kell figyelni!
  3. Ne a mennyiséget, a tápértéket csökkentsd. A teltségérzetnek meg kell maradnia. A Biblia és bibliamagyarázat után válts Biblia és gondolatokra, aztán jöhetnek csak a bibliai gondolatok. A Bibliát ekkor már elhagyhatod. Folytasd képekkel és gondolatokkal, amit követhetnek képek és érzések. Ekkor már magától értetődően jönnek az érzések és asszociációk. Telít, de nem táplál.
  4. A napi főétkezések helyett többször, de keveset egyél. Hagyd a rendszeres reggeli, esti imát, a napi bibliaolvasást. Olvass csak rövid idézeteket, gondolatokat, például az interneten. A lényeg, hogy ne nagyobb adagban Bibliát, az hizlal.
  5. Ne nassolj! Tartsd távol a kísértést. Tedd el a Bibliát valami kevésbé látható helyre, a látványa nehogy kísértésbe vigyen. És semmi magányos bibliaolvasás! Még a végén rászoksz.
  6. Változatosság: Rengeteg alacsony kalóriatartalmú étel és telítőanyag létezik, variáld őket! Fogyassz és kínálj biblia-szerű, biblia-ízű ételeket. A szentségeket ne vidd túlzásba, ne propagáld, ima helyett meditálj. Remek telítőanyag a pszichológia vagy a keleti misztika.
  7. Mozogj sokat! Nemcsak segíti a fogyást, de eltereli a gondolatokat az éhségről. Vállalj sok egyházi tennivalót is, akkor még elismerést is besöpörhetsz a buzgóságodért. Ha jól csinálod, nem marad időd a táplálkozásra, és a rohanásban észre sem veszed az éhséget.
  8. Légy trendi! Vedd észre, hogy soványan jobban elfogadnak az emberek. Az vagy, amit eszel. A Biblia meglátszik rajtad. Jól tápláltnak lenni ma nem trendi. Voltak korok, amikor az volt az ideál, de vedd tudomásul, ma már más idők járnak.
  9. Tartós fogyást csak életmódváltással érhetsz el. Ha ezeket az elveket a magadévá teszed, így élsz és így táplálsz másokat, akkor a fogyás nem marad el. Egy idő után már az éhségérzet is eltűnik, és akkor könnyebb lesz a folyamatot fenntartani, mint megállítani…

Ha kételkednél, a módszer hatékonyságát országos mérések bizonyítják!

„Akinek nem inge, ne vegye magára. Akinek viszont inge – az villámgyorsan öltözzön fel!” (Hofi Géza)

ui.: Hiszem, hogy az egyházat mindenkor Isten igéje és a szentségek táplálták és erősítették, és ez ma sincs másképp. Ha tenni akarsz az egyházért, akkor olvass Bibliát, imádkozz, járulj a szentségekhez, hiszen ma is ezeken keresztül táplál Téged Isten. Ne feledd, Krisztus Testének tagjaként (1Kor 12.) veled erősödik vagy gyengül az egyház.

Ha érdekesnek találtad, add tovább:
Facebook Twitter

A bejegyzés linkje: https://www.teologiablog.hu/egyhazi-fogyokura/
Copyright © 2012 - 2024 Jorsits Attila - www.teologiablog.hu