Állj le!

Manapság minden az előrehaladásra, gyarapodásra, végső soron a hajtásra sarkall minket. Senki sem buzdít arra, hogy pihenj. Aktív szórakozásra igen, de pihenésre nem. Vagy mégis?

“Az apostolok visszatértek Jézushoz, és elbeszélték neki mindazt, amit tettek és tanítottak. Ő pedig így szólt hozzájuk: Jöjjetek velem csak ti magatok egy lakatlan helyre, és pihenjetek meg egy kissé. Mert olyan sokan voltak, akik odaérkeztek, és akik elindultak, hogy még enni sem volt idejük.” (Mk 6,30-31)

Teljesítmény-központú világban élünk, és ez rányomja bélyegét hitéletünkre is. Persze ez a gondolkodásmód bizonyos szempontból érthető, hiszen a hétköznapokban a legtöbb tevékenység sikerességét valamiféle eredmény alapján tudjuk értékelni. Annál hasznosabb egy tett, egy munka, minél több, jobb, nagyobb és népszerűbb a végeredménye. Ezért viszont keményen meg kell dolgozni, hiszen az eredmény és a befektetett idő, energia a legtöbb esetben egyenes arányban állnak egymással.

Ez érvényes a hívők Istentől kapott küldetéseire is, de számukra van egy fontos parancs, amit nem szabad szem elől téveszteni: a pihenés parancsa. Hogy átérezd, ez mennyire komoly, gondolj bele, hogy az ünnepnap megszentelése – és ezzel együtt a megpihenés – ugyanannak a tíz parancsnak az egyike, mint a gyilkosság vagy a paráznaság tilalma. Ebben nem csak az istentisztelet és az Úrra való odafigyelés van parancsba adva, hanem a munkától való tartózkodás, a pihenés is:

“Hat napon át végezd munkádat, de a hetedik napon nyugodjál, hogy pihenjen az ökröd és szamarad, és lélegzethez jusson szolgálód fia és a jövevény.” (2Móz 23,12)

Istenre igazán odafigyelni, akaratát, tervét megérteni nem lehet a hétköznapi munka rohanása közben, ahhoz meg kell állni pihenni.

A Biblia a fáradtságot nem a gyengeség vagy az alkalmatlanság jelének tekinti:

“Elfáradnak az ifjak és meglankadnak, megtántorodnak a legkülönbek is.” (Ézs 40,30)

Igen, még a legkülönb is elfáradt:

“Jézus akkor az úttól elfáradva leült a forrásnál; az idő délfelé járt.” (Jn 4,6)

Ő is tudja, hogy a fáradtságra – legyen az testi vagy lelki – az egyetlen megoldás a pihenés, ami annyira fontos, hogy megparancsolta az embernek.

Isten igéje tehát kifejezetten tiltja az állandó hajtást. Azért, mert fáradtan nem vagyunk képesek úgy végezni a feladatainkat, ahogy kellene, és ez érvényes az Istentől kapott küldetések teljesítésére is. Isten tudja, hogy ha nem pihensz, akkor egy idő után a fáradtságtól mindenre alkalmatlanná válsz.

A cikk elején idézett igerészlet is erről szól. Amikor Jézushoz visszatértek a tanítványok, akiket Ő küldött ki prédikálni és gyógyítani, nagy örömmel beszélték el, hogy miket cselekedtek és tanítottak. Annyira lefoglalta őket a szent feladat, hogy még enni sem volt idejük. Jézus pihenésre szólította fel őket. Nem azért, mert a csúcson kell abbahagyni, hanem azért, mert ott van szükség leginkább a pihenésre és az Istenre figyelésre.

A szöveg forrása:
Copyright © 2012 - 2018 - www.teologiablog.hu

5 hozzászólás

 • Gravatar for Miklós Miklós szerint:

  Milyen szép csöndesek lennének a vasárnapok! Bárcsak úgy lenne! : ))

 • Gravatar for Jorsits Attila Jorsits Attila szerint:

  És mennyivel jobban rá lennénk hangolódva Istenre!

 • Gravatar for TAMAS FARKAS TAMAS FARKAS szerint:

  Meg akartam keresi az igeketPl(1Moz23;12)ES(Jn4;5)
  de nem talaltam azokat az igeket..
  Nekem a KAROLI GASPAR FORDITOTT BIBLIAM VAN.
  Ja es el olvastam az (EZS40;30-AT)DE el olvastam a
  40;,28,29,31-et is)es ezek az igek azt irjak;
  28;Az UR a ki teremte a fold hatarait?nem farad es
  nem lankad el;vegere mehetetlen bolcsesege!
  29;Erot ad a megfaradottnak,es az erotlen erejet*
  megsokasitja! Es a 31;De a kik az Urban biznak,erejok
  megujul,szarnyra kelnek,mint a saskeselyuk,futnak
  es nem lankadnak meg,jarnak es nem*fardnel el!
  Valami nem koser itt,tuna valaki segiteni!!!

 • Gravatar for Jorsits Attila Jorsits Attila szerint:

  Kedves Tamás!

  Köszönöm a hozzászólásod, az igehelyek tényleg hibásak. Ez van, ha valaki csak emlékezetből írja le az igehelyeket. 🙁 Javítottam és köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem. Jó tudni, hogy erre oda kell figyelnem a jövőben.

  Az általad idézett igék nem gondolom, hogy ellentétben állnának a leírtakkal. Ha így lenne, akkor maga Isten mondana ellent a saját parancsolatának, amit ugye nem szokott. 🙂 Erőt ad az övéinek, néha emberfeletti erőt is, de ez nem jelenti azt, hogy semmissé tenné a megpihenésre adott parancsolatát. Senki nem bírja az állandó hajtást, mert előbb utóbb elfárad, belefárad vagy rosszabb esetben belebetegszik. Szomorú tapasztalat ez sok állandóan pörgő keresztény életében is.

 • Gravatar for TAMAS FARKAS TAMAS FARKAS szerint:

  koszonom a valaszt.Hozzászólások követése (RSS)

Archivált tartalom. A blog jelenleg nem aktív.