A Galileai-tenger
A Galileai-tenger

Virtuális séta: Galileai-tenger

Jorsits Attila,

Jézus hazájának jelképe, sok csoda színhelye, az első tanítványok „munkahelye” ez a gyönyörű tó és környéke.

Az ókori Izrael legészakibb területén található a Genezáret-tó, vagy mai nevén Galileai-tenger. A környék gazdag vidéknek számított Jézus korában, mert a föld híresen termékeny, a tó halban gazdag volt. Galilea és a délen fekvő Júdea között ebben az időben állandó volt a feszültség. Galilea területét pogányok vették körül, akik közül a történelem során – néha békésen, néha erőszakkal – sokan szivárogtak be a zsidó lakosság soraiba. Az itt élő zsidóság híres volt forró vérmérsékletéről, rengeteg lázadás, felkelés bölcsője volt Galilea. Ennek alapján érthető, hogy a déli országrész vezetői miért érezték vallásilag és politikailag is veszélyesnek ezt a területet, és miért tekintettek aggódással minden innen induló kezdeményezésre.

Mit láthatsz itt?

A Galileai-tenger északnyugati partján magasodó Arbel hegy tetején állunk. A kép jobb oldalán a tó, baloldalt Migdal (az egykori Magdala), Mária Magdaléna szülővárosa látható. Hátrafordulva a távolban a Bibliából szintén ismerős Tibériást látjuk.

Ha befejeztük a barangolást a hegytetőn, ugorjunk a még északabbra lévő Kapernaumba, az egykori halászfaluba, Péter apostol szülőfalujába. A faluból napjainkra nem sok maradt, viszont a park végén lehetőségünk van közelről is megtekinteni a Galileai-tengert.

Ha érdekesnek találtad, add tovább:
Facebook Twitter

A bejegyzés linkje: https://www.teologiablog.hu/virtualis-seta-galileai-tenger/
Copyright © 2012 - 2024 Jorsits Attila - www.teologiablog.hu