Egy film a vallásról: Transzcendens

Egy sokak által félreértett film, amely pontosan arról szól, ami a címe: Johnny Depp Istent játszik, és be kell vallanunk, egész jól csinálja.

Transcendence - Johnny Depp, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Rebecca Hall

Johnny Depp, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Rebecca Hall

A magyar filmkritikák többsége alapból cinikus hangnemben íródik, tehát nem csoda, hogy erről a filmről is kizárólag negatív véleményeket olvasni. Ez még nem is lenne probléma, ha az általam olvasott kritikusok közül bárki is megértette volna az alkotás valódi témáját, amely nem a szingularitás, nem is a mesterséges intelligencia vagy az internet és a technológia veszélye, hanem – ahogy azt a címe is mutatja – a transzcendens, tehát Isten és a vallás. A félreértések elkerülése végett a filmet alaposan tele is zsúfolták Istenre, Jézusra és a vallásra utaló elemekkel.

A történet főszereplője egy mesterséges intelligencia-kutatással foglalkozó tudóspár, Will Caster (Johnny Depp) és Evelyn Caster (Rebecca Hall). Kutatásuk fő célja nem más, mint digitálisan modellezni, a mesterséges intelligencia segítségével megalkotni Istent:

– Szóval meg akarja alkotni Istent? A saját Istenét?
– Ez egy nagyon jó kérdés. Hát nem ezt akarta az ember mindig is?

Mivel az egész cselekmény ekörül forog, a film során nem kevés erkölcsi és teológiai kérdéssel találkozunk.

Johnny Depp

Will Caster ellen merényletet követ el egy radikális technológiaellenes csoport, amelynek következtében rövid időn belül biztos halál vár rá. Mivel Will teste menthetetlenül pusztul, Evelyn és tudóstársuk, Max Waters (Paul Bettany) megpróbálkozik egy lehetetlennek tűnő feladattal: Will elméjét átmentik egy szuperszámítógépbe, hogy a mesterséges és az emberi intelligenciát ötvözve életben tartsák a tudóst. A kísérlet látszólag sikerrel zárul, ám Will viselkedése aggodalomra ad okot. Digitális valója az internet segítségével megállíthatatlanul növekedni és terjeszkedni kezd.

– Hova akarsz menni?
– Mindenhová.

A további cselekmények megjelenítése/elrejtése. SPOILER!

A legfontosabb kérdésekre viszont csak a film utolsó jelenetei adnak választ: Mit akart Will valójában? Ki a háború valódi győztese és vesztese? Átláthatja-e az egyes ember a nagy összefüggéseket, és képes-e enélkül a látás nélkül helyesen cselekedni? Fennmaradhat-e az emberiség egy nála hatalmasabb értelem irányítása nélkül?

A Transzcendenst a szakértői kritikák ellenére nagyon jó filmnek tartom. Az igencsak túlzó, fantasztikus jelenetek mögött komoly, elgondolkodtató tartalom van. Gondolkodtat ember és Isten viszonyáról, a bizalom és a hit okairól, az emberi szabadság és ítélőképesség határairól.

A szöveg forrása:
Copyright © 2012 - 2018 - www.teologiablog.hu

11 hozzászólás

 • Gravatar for István István szerint:

  Én is kizárólag olyan kritikákat olvastam róla, amik kegyetlenül lehúzták. Nem is néztem meg emiatt. Most viszont már érdekel… 🙂

 • Gravatar for Jorsits Attila Jorsits Attila szerint:

  Sajnos vannak benne logikai ugrások, és nem vezeti a nézőt annyira, amennyire kellene, de nagyon jó kérdéseket feszeget.

 • Gravatar for Sándor László Sándor László szerint:

  Igazi csemegének ígérkezik, főleg a spiritualitás iránt érdeklődőknek, bár bizonyosan lesz benne néhány jókora eretnekség. Mivel Isten a Kinyilatkozás (kijelentés) lezárulása után teremtményeit használja fel közlésre – és ez a film az ember folytatólagos teremtése – sok olyan közvetett (kijelentést) találhatunk benne, amely empirikusan nem hozzáférhető. (persze csak a hit fényében és a szeretet aktualitásában)

  • Gravatar for Jorsits Attila Jorsits Attila szerint:

   Persze van benne egy rakás hiba, és sok olyan jelenet, amit nem is lehetne párhuzamba hozni a keresztény tanítással – emiatt írtam, hogy akit ez zavarna, az ne néze meg. Engem nagyon elgondolkodtatott, ezért szántam rá egy bejegyzést. Sok része amolyan túljátszott, túl fantasztikus hollywoodi mese, de az alap ütős.

 • Gravatar for Kovacsg Kovacsg szerint:

  Én láttam a flimet, de amiket írtál elsőre nem esett le. Az világos volt, hogy kavarnak valamit a Bibliával, de hogy az ennyire tervszerű, az nem.

 • Gravatar for Zsolt Zsolt szerint:

  Tegnap megnéztem és azóta is egy részleten jár az agyam. A film vége felé Evelyn szembesül azzal, hogy Will valójában csupa olyan dolgot valósít meg, ami az ő, azaz Evelyn álma volt (gyógyítsunk meg mindenkit…stb.). Ezt hogyan értelmezhetjük? Talán úgy, hogyha a mi Istenünk megvalósítaná minden vágyunkat, az egy idő után megrémisztene minket? Hiszen tudjuk, hogy képes lenne rá, de boldogabbak lehetünk akkor, ha elfogadjuk életünk akár tragikus eseményeit is?

  • Gravatar for Jorsits Attila Jorsits Attila szerint:

   Nem tudom, ez is lehet egy megoldás. Számomra a végkicsengés volt a legütősebb.

   SPOLER ON! Az a részlet, amikor már Will meghal (önként, ami ismét jézusi párhuzam), elhangzik a városban egy mondat: “Senkit sem ölt meg.” A “felszabadítók” viszont többeket megöltek azzal a magyarázattal, hogy csak megszabadították őket. A vak ekkor ismét megvakul és a béna ismét összeesik… Kiderül, hogy a Transzcendens csak jót akart nekik.
   Ha párhuzamot vonunk a mai világgal, akkor ez nagyon kemény. Ma is sokan igyekeznek kiiktatni Istent a felszabadítás eszméjére hivatkozva. Közben mi történik? Az emberek egyre önközpontúbbá, önpusztítóbbá válnak, mert már nincsen a Transzcendens, akinek akarata (pl. Jézus tanításai) adott esetben felülbírálhatná tetteiket. Pedig, ha a Transzcendens mindenkire kiterjeszthetné befolyását (vallás), akkor nem csak önmagukért, hanem a világért (a közös akaratért) is többen munkálkodnának. SPOILER OFF!

 • Gravatar for Székely György Székely György szerint:

  Háló!
  Nos, egy dolog miatt nem érdekelt eddig ez a film: a “transcendence” fordítása “transzcendencia”, nem “transzcendens”. És nagyon sokat szenvedek a rossz fordításokrtól. De akkor megnézem, majd utána lelkesedek vagy fanyalgok.

  • Gravatar for Jorsits Attila Jorsits Attila szerint:

   Szerintem érdemes megnézni. A legnagyobb erénye, hogy nagyon jó kérdéseket feszeget. A kivitelezésről persze már lehet vitatkozni…Hozzászólások követése (RSS)

Archivált tartalom. A blog jelenleg nem aktív.