Kérdés

Isten egyszerű megismerése

Jorsits Attila,

Isten megismerését sokszor túlbonyolítjuk. Hallottam már módszereket, ködös magyarázatokat, pedig Istennel megismerkedni valójában nagyon egyszerű.

„Az pedig az örök élet, hogy ismernek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust.” (Jn 17,3)

Ezek a szavak Jézus leghosszabb fennmaradt imájából valók. Abból az imából, amit elfogatása és keresztre feszítése előtt mondott el a későbbi emberiségért, tehát Érted is. Az idézett szakasz az ima elején hangzik el, és nagyon fontos mondanivalója van. Jézus azt akarja, hogy ismerd meg őt és az Atyát. Ennek a megismerésnek a fontosságát nem rejti véka alá, azt mondja, ez az „örök élet”. Na, ez az a pont, amikor az írásmagyarázók hajlamosak átláthatatlan magyarázatokba fogni, pedig ez az egész nem is olyan bonyolult.

Mindenekelőtt különböztessük meg a „találkozást” és az „ismeretet”. Gyakran összekeverjük ezt a kettőt, nagyon könnyedén nyilvánítunk embereket az ismerőseinknek. Néha elég az, hogy egy munkahelyre, iskolába járunk, néha találkozunk, tudjuk egymás nevét, néhány szót már váltottunk is egymással, és kijelentjük: ismerem azt az illetőt. A Biblia azonban az ennél sokkal szorosabb kapcsolatot nevezi ismeretnek. Olyan életre szóló kapcsolatot jelöl ezzel a kifejezéssel, amelyben a személyek kölcsönösen részesülnek egymás életéből, ilyen pl. a tanítványság vagy a házasság. Ezt azért fontos tudni, mert végzetes összekeverni a bibliai ismeretfogalmat a hétköznapi futó találkozásokkal. Persze nem arról van szó, hogy az egyik értékes, a másik értéktelen. Összefügg a kettő. Minden ismeret egy találkozással kezdődik, de nem minden találkozásból lesz komoly ismeretség. Jézus azt mondja, hogy aki akarja az örök életet, annak ismernie kell őt és Atyját ezzel a bibliai értelemben vett ismerettel. Nem elég csak találkozni vele, még akkor sem, ha a találkozásaink gyakoriak. A mennyiség nem pótolja a minőséget, részesülnünk kell egymás életéből.

Mit jelent ez? Most részletezhetnék mindenféle olyan dolgot, amit amúgy is tudsz és ezerszer hallottál már. Például: imádkozz, járj templomba, olvass Bibliát stb. Ezek persze helyes utak, de még nem garantálják ezt a bizonyos részesedést. Gondold át azt, hogy mi a különbség az életedben egy laza, találkozós kapcsolat és egy mély ismeret között. Gondolj valakire, akivel ez a mély ismeret köt össze, és fogalmazd meg, hogy mi a különbség a vele való kapcsolatod, és egy lazább, mondjuk munkahelyi kapcsolat között. Nagy a különbség, még akkor is, ha a több idő néha az utóbbi kapcsolatnak jut. Igen, a kulcsszó a kapcsolat minősége. Istennel is így van.

Minőségi kapcsolatot akar Veled kialakítani; az a bizonyos „ismeret” minőségileg sokkal több, mint egy hétköznapi kapcsolat. Istennel sem nehezebb ilyet kialakítani, mint bárkivel ezen a világon. Mit jelent ebben az esetben a minőség? Ne csak olvasd a Bibliát, hanem halld meg a mondanivalóját és hallgass is rá. Imában ne csak kérj vagy alkudozz, hanem beszélj magadról, kérdezz, és figyelj a válaszra. Egy ilyen ismeret kialakítása időbe telik, viszont ha kialakul, akkor már el sem tudod képzelni, hogy milyen lenne az élet nélküle.

Ha érdekesnek találtad, add tovább:
Facebook Twitter

A bejegyzés linkje: https://www.teologiablog.hu/isten-egyszeru-megismerese/
Copyright © 2012 - 2024 Jorsits Attila - www.teologiablog.hu