Tüzijáték

Éves horoszkóp helyett

Jorsits Attila,

Mi várható a Biblia szerint 2013-ban a munkád, az anyagiak és a magánéleted területén?

„Bizony mondom néktek: Ha akkora hitetek volna, mint a mustármag, azt mondanátok ennek a hegynek: Menj innen amoda, és elmenne; és semmi sem volna lehetetlen néktek.” (Mt 17,20)

Sokat gondolkodtam, hogy miről is írjak a 2012-es év utolsó TeológiaBlog bejegyzésében. Mivel ez a cikk pontosan az év utolsó napján jelenik meg, úgy gondoltam, jó lenne valami olyan üzenetet megfogalmazni, ami útravaló lehet a 2013-as esztendőre.

Év végén tele van az internet és számos magazin az ilyenkor szokásos éves horoszkópokkal, amikben az a megdöbbentő, hogy sokan ismernek rá bennük a saját életkérdéseikre. Sokan érzik úgy, hogy tényleg róluk szólnak ezek a jövendölések. Mit is kezdjen ezzel a keresztény ember, aki hiszi, hogy sorsunk nem a csillagok állásától, hanem Isten kegyelmétől függ? A horoszkópok azon a régi megfigyelésen alapulnak, hogy az emberek időről időre ugyanazokkal a problémákkal küszködnek, és ugyanazokra a kérdésekre keresik a válaszokat. A Biblia ezt a mindenkire kiható nyomorúságot a bűn törvényszerűségének hívja. Ez röviden azt jelenti, hogy ha ugyanaz a bűnünk, ugyanazok az abból fakadó problémáink is. Az eredendő/áteredő bűn miatt az emberiség egészének szembe kell néznie bizonyos bűnből fakadó törvényszerűségekkel. Mik ezek a törvényszerűségek?

  • Betegnek kell lenned testi és lelki értelemben egyaránt. Ha más nem is, a stressz, az idegesség, a gyengeség része az életednek.
  • Anyagiasnak kell lenned, mert az árak és az igények is egyre nőnek. A több pénz több idődet, több energiádat emészti fel.
  • Hajtanod kell. Gyorsul a világ, és ha nem tartod a tempót, lemaradsz. Gyorsul a munka, gyorsul az egész élet. Kevesebb időd van pihenni, kevesebb idő jut egymásra, kevesebb idő jut Istenre.
  • Konfliktusosnak kell lenned. Mindenki a maga célja felé tart, és ebben az igyekezetben a másik ember gyakran útban van. Másrészt mindenki hajt, mindenki ideges. Nem csoda, hogy hat rád, nem csoda, hogy Te is feszült vagy. Egyre gyakrabban robban a feszültség a családban, a munkában, sőt, még az utcán is.
  • Fáradtnak kell lenned. Csodálod? Ki az, aki nem fárad bele ebbe?

Ilyenek a bűn törvényszerűségei.

Mi köze a cikk elején idézett bibliai igeversnek mindehhez? Ebben az igében Jézus pontosan arról beszél, hogy a hit az, ami képes megtörni a törvényszerűségeket. Hiszen törvényszerű, hogy a hegy nem megy sehova. Nincsen lába, amivel arrébb mehetne, és füle sem, hogy meghallaná a szavadat. Kötik a fizika, a teremtettség törvényei. De Jézus erre csak ezt mondja: az is valami? A hit egyik legfontosabb tulajdonsága pontosan az, hogy nem érdeklik, nem kötik a törvényszerűségek.

Mi vár rád 2013-ban? Ezt Istenen kívül senki sem tudja. Azt viszont tudom, hogy nem akarja, hogy életedet a bűn törvényszerűségei határozzák meg. Hidd, hogy nem kell örökké hajszoltnak lenned; nem kell, hogy rosszak legyenek a családi és egyéb kapcsolataid; nem kell, hogy labilisak legyenek az érzelmeid, bizonytalanok a kilátásaid. Isten meg akarja törni életedben a bűn törvényszerűségeit. Ő azt akarja, hogy szabad, teljes életet élj hittel és a bűn kötöttségei nélkül. Legyen Istentől megáldott új éved!

Ha érdekesnek találtad, add tovább:
Facebook Twitter

A bejegyzés linkje: https://www.teologiablog.hu/eves-horoszkop-helyett/
Copyright © 2012 - 2024 Jorsits Attila - www.teologiablog.hu